Xavian XN 185

Vydáno
Komentáře 0

TOP HIFI

Italské osvěžení

Reproduktorové soustavy Xavian XN 185

Údaje poskytnuté výrobcem:
Počet pásem 2
Počet měničů 2
Vysokotónový reproduktor Scan-Speak Danmark
D2010/8512
19 mm impregnovaná hedvábná membrána
Středobasový reproduktor Scan-Speak Danmark
18W/8542
180 mm, sektorově impregnovaná papírová membrána
Ozvučnice otevřená, bass-reflex
Frekvenční rozsah
(-3dB v referenční ose) Hz 50 – 20.000
Jmenovitá impedance Ohm 8
Minimální impedance Ohm 6,5
Jmenovitá akustická citlivost
(1W / 1m) dB 86
Přechodová frekvence Hz 2.600
Zatížitelnost RMS / hud.signál W 100 / 150
Doporučený zesilovač W 50 – 150
Doporučený stojan XS 65
Vnější rozměry (v, š, h) mm 345 × 220 × 320
Hmotnost (1ks) kg 12
Připojení 4 pozlacené terminály, jednotlivě montované, bi-wiring
Povrchová úprava ořech, třešeň
Pracovní teplota stupně Celsia 10 – 35
Cena Kč 29.800,-

Úvod

Firmu Xavian, která působí na našem trhu již 5 let, jistě není třeba většině čtenářů představovat. Jen pro pořádek uvedu, že zakladatel a spolumajitel firmy, Roberto Barletta je Ital, ale firma je česká. Zkušenosti, které nyní zúročuje, získal Barletta v Itálii, kde pracoval v malé firmě Aloia. Tato firma byla svou velikostí, přístupem a sortimentem výrobků něčím podobným, jako Dudek u nás. Vyráběla špičkové zesilovače. Po příchodu do České republiky založil Barletta firmu na výrobu reproduktorových soustav (přesto stále uvažuje i o výrobě kvalitních zesilovačů). Mottem firmy se stává slogan: „Blíže k hudbě“. Již první modely, Xavian XN 225 a XN 230 získaly velkou oblibu pro svůj charakteristický zvuk. Konkurence však nespala a tak, aby si firma Xavian udržela svou reputaci, inovovala svůj sortiment a v současnosti vyrábí řadu XN (125, 185, 250, 270 a 350). Kromě toho dodává na trh reproduktorové stojany vlastní výroby a levnější řadu reproduktorových soustav Suona (Gran Colonna, Colonna a Primissima). Tato řada bude v dohledné době doplněna dalšími, o něco dražšími soustavami, osazenými kvalitnějšími reproduktory. V současné době působí firma Xavian v Kladně, kam se letos na jaře přestěhovala. Důvodem byla snaha rozšířit výrobu a získat větší prostory. Nynějších devět místností již zcela vyhovuje náročným požadavkům důsledně oddělit truhlářskou práci od elektroniky. Firma má nyní šest zaměstnanců (včetně Roberta Barletty).

Firma Xavian klade obzvlášť velký důraz na ruční výrobu své produkce. Každá skříň je vlastně krásně zhotoveným „kusem nábytku“. Řemeslná zručnost zaměstnaných truhlářů je obdivuhodná. Tato ruční práce se na druhou stranu musí nutně promítnout do výsledných prodejních cen reproduktorových soustav firmy Xavian. Za své peníze však zákazník získá opravdu poctivě zhotovený výrobek. Každá jednotlivý „kus“ prochází na výstupu testovací procedurou, při níž je změřena impedanční charakteristika a následně i směrové vyzařování akustickým mikrofonem a výsledky jsou vyhodnoceny na počítači. Pokud se soustava nevejde do přísného tolerančního pásma, vrací se zpět.

Popis reprosoustav

Nyní již blíže k testovanému modelu, XN 185. Jedná se dvoupásmovou stojanovou reproduktorovou soustavu otevřeného typu. Basrefexový otvor ústí na zadní straně. Vzhledově lze na první pokus poznat, že se jedná o výrobek firmy Xavian. Charakteristicky ustupující čelní stěna a dva reproduktorové měniče, jejichž koše se na přední straně částečně prolínají. Oproti starším modelům použil u nové řady Barletta oba měniče od firmy Scan Speak. U XN 185 se jedná o vysoce kvalitní středobasový reproduktor s typovým označením 18W/8542 a výškový reproduktor D2010/8512, rovněž velice kvalitní. Na vnitřních stěnách, respektive na dně, bocích a stropě, jsou přilepeny 3 milimetry silné desky z bitumenu. Tato, asfaltu podobná, hmota způsobuje ještě výraznější zpevnění konstrukce skříně a tlumení rezonancí. Důsledkem pak jsou velice čisté basy. Výhybka pro středobasový reproduktor je I. řádu, pro výškový reproduktor III. řádu. Samotný výškový reproduktor je v hermetické komoře (kovový plášť okolo magnetu a koše). Středobasový reproduktor je vybaven „nízko-zkreslujícím magnetem“, což je patent firmy Scan Speak. Díky tomu je podstatně omezeno harmonické zkreslení reproduktoru při velkých výchylkách membrány. V cívce jsou použity nikoliv měděné, ale hliníkové dráty. Na vysoké ceně měniče se ne nepodstatnou měrou podílí rovněž ten fakt, že polovina závěsu je ručně impregnována. Vnitřní tlumení celé ozvučnice obstarává tvarovaný molitan, přilepený k vnitřním stěnám. Reproduktorová skříň, tvořená silnou MDF deskou, je kvalitně podýhována. Zákazník si může vybrat provedení v barvě „ořech“ nebo „třešeň“.

Zvukové vlastnosti

S reproduktorovými soustavami Xavian XN 185 jsem měl možnost „žít“ více týdnů a provozovat je na různých zesilovačích (v době psaní tohoto profilu probíhal test zesilovačů 11-17 tisíc). Reprosoustavy tvořily esteticky sladěný celek s doporučenými reproduktorovými stojany Xavian XS 65. Se zesilovači byly nejčastěji propojeny pomocí kabelu Dudek Cable One. Zdrojem signálu byl osvědčený Denon DCD-1800R připojený k zesilovači kabelem KrautWire Model 4. Pro bezprostřední porovnávání zvukových rozdílů posloužily reproduktorové soustavy téže firmy, XN 270. Hudebních CD se v průběhu testu vystřídalo tolik, že je neúnosné všechny vyjmenovat. Ve stručnosti se dá zvukový charakter XN 185 charakterizovat jako nenápadný, nevtíravý a příjemný. Tuto charakteristiku se nyní pokusím blíže specifikovat. Za příklad budu používat spojení s výkonovým zesilovačem DPA 380 SE, eventuelně s vítězem testu zesilovačů 11-17 tisíc, Marantzem PM 7000. Basová složka v podání testovaných soustav je energická a v rámci svých „fyzických možností“ objemná a výrazně prokreslená. Tato prokreslenost oblasti vyšších a částečně i středních basů je tím, co na této soustavě, v oblasti nízkých kmitočtů, nejvíce zaujme. V důsledky větší neutrality a analytičnosti DPA 380 se tedy jevil Marantz PM 7000 jako ideální partner pro XN 185. Mírný zdvih na basech byl v tomto případě pozitivní. Střední pásmo zvládají reprosoustavy firmy Xavian již tradičně na vysoké úrovni a nejinak tomu bylo i v případě XN 185. Neutrální, přesné, čisté a přirozené. Díky své vypovídací hodnotě se výborně hodily k právě probíhajícímu testu zesilovačů. Ve spojení s vhodným zesilovačem se dá dosáhnout skvělé prostorovosti. Na vysokých kmitočtech byl menší problém, ale pouze ve spojení s některými zesilovači. DPA ani Marantz nebo Rotel tyto problémy neměly. V některých konfiguracích se totiž výšky tak trochu „schovávaly“ za reprosoustavy. Ověřil jsem si ale, že tento problém se týká opravdu jen některých zesilovačů. Tak jako vždy, i v případě Xavian XN 185 platí: důležité je vyprat optimálně „sladěnou dvojici zesilovač – reproduktorová soustava. Při spojení reprokabelem Dudek Cable One je pro mne takovou dvojící Marantz PM 7000 a Xavian XN 185. Vysoké kmitočty jsou jasné a čisté, ani při vyšších hladinách hlasitosti nedochází k nárůstu nepříjemného zkreslení. Reprosoustavy jsou ideální pro poslech akustické hudby, folk, blues, jazz, komorní klasické hudby. Překvapivě dobře však zní i rocková hudba. Pro bezproblémový poslech velkých symfonických těles je třeba hledat mezi většími a také podstatně dražšími soustavami.

Závěr

Samozřejmě nejdou tyto stojanové soustavy srovnávat s kvalitními velkými soustavami, hlavně v oblasti objemu a dynamiky nejnižších kmitočtů. V konkurenci stojanových reproduktorových soustav okolo 30 tisíc patří k tomu nejlepšímu, co náš trh nabízí. Při nalezení vhodného zesilovače s nimi bude případný majitel jistě mnoho let velice spokojen.

Petr Püschel

Hodnocení

cena: 29.800,- Kč
+ excelentní provedení, výborný a detailní zvuk, čisté středy
- náročnější nalézt optimální zesilovač
Stereo a video verdikt: Vynikající 10

( původně napsáno: ‎neděle ‎12. ‎listopadu ‎2000, ‏‎3:08:14 )

Autor
Kategorie Hifi technika, Reprosoustavy

Komentáře

Tento článek zatím nemá komentáře.

Komentář

Vložte komentář. Pole označená * jsou povinná. Před odesláním komentáře si musíte prohlédnout jeho náhled.