Svoboda, nezávislost a "vlastní názor"

Vydáno
Komentáře 0

Žijeme v podivné době. Člověk by řekl, že lze bez obav a svobodně vyjadřovat svůj názor, ať už je jakýkoliv, ale není to až tak pravda. Samozřejmě tím jakýmkoliv názorem nemíním nabádání ke zločinu, propagaci násilí atd. S ohledem na morální principy – to myslím.
Oficiální totalita (ta komunistická) skončila před 21 roky, ale totalita v našich duších porůznu přetrvává, ale svobodný a nezávislý názor člověka, který se nebojí vystoupit proti obecně platným představám – to je dnes čím dál vzácnější.
Pokud čtu noviny, tak mám pocit, že se téměř jedno jaký z velkých deníků vezmu do ruky. Kolem a kolem se v nich píše ve stejném duchu. Nyní nemluvím o menších, okrajových novinách.
Nyní ještě nemám strach, jen trochu obavu, co bude s naším vědomím i sebevědomím nadále. Dokud tu máme jedno nezávislé médium. Tím médiem samozřejmě vidím Internet. Zatím je svobodný. Ne sice úplně, tlaky na omezení svobody internetu se již začínají objevovat. Zprvu nenápadně, ale jsou vidět všude okolo nás.
Za sebe říkám, že okamžikem ztráty svobody Internetu mě Internet přestane zajímat ! A to jsem již mnoho roků ve stavu, kdy si bez Internetu nedovedu svůj život představit, ale přesto se naštěstí držím v pozici, že na něm nechci být závislý.
Raději zpět k tématu svobody a nezávislosti. Lze vůbec mít v dnešní „moderní civilizované“ společnosti svůj názor ? Nejsme již každý více či méně ovlivněni někým kdo hlásá své myšlenky přes reklamy, články v novinách či časopisech, přes televizní seriály až po letáky akčních slev ?
Mám obavu, zatím ne strach, ale takové šimrání okolo žaludku (a není to hlad)…

( publikováno 2010-03-19 10:46:40 )

Autor
Kategorie Svět kolem nás, Úvahy

Komentáře

Tento článek zatím nemá komentáře.

Komentář

Vložte komentář. Pole označená * jsou povinná. Před odesláním komentáře si musíte prohlédnout jeho náhled.